Parterapi – Få værktøjer til et stærkere forhold og bedre kommunikation – Del 4: Træf beslutninger sammen

I de tre foregående indlæg udforskede vi aktiv lytning og spejling som nøglefærdigheder for god kommunikation i parforhold, samt betydningen af et godt venskab. I denne fjerde del af min serie om værktøjer i parterapi vil jeg dykke ned i betydningen af at træffe beslutninger sammen og hvordan det kan styrkes gennem parterapi.

Hvad betyder det at træffe beslutninger sammen?

I alle parforhold kan det at træffe beslutninger sammen være en udfordring, men det er også et af de vigtigste aspekter i et forhold. Udfordringerne kan være at finde grænser for, hvor vi er sammen om at træffe beslutninger, hvilke beslutningsområder man fordeler mellem hinanden, og hvordan vi snakker om beslutningerne. Alt dette er vigtigt at snakke om, så der ikke opstår konflikter. Alt dette vil være forskelligt fra parforhold til parforhold.

Her er et par eksempler:

  • Er det den, der laver maden, som bestemmer, hvad I skal have? Eller lægger I en fælles madplan?
  • Der skal købes en ny boremaskine eller en bil. Overlader du det til din partner, eller er I begge med ude og kigge efter ny?
  • Når stuen skal males, er I fælles om beslutningen og i hvilken farve? Eller overlader du det til din partner?
  • Hvem bestemmer hvilket tøj børnene skal have på, eller hvilket tøj der skal købes? Er I fælles om det, eller har I valgt, at en af jer tager beslutningen?
  • Er I fælles om at beslutte, hvor meget der skal spares op til pension, eller er det noget, som I beslutter hver for sig?

Når man træffer beslutninger sammen, arbejder man mod fælles mål, hvilket styrker følelsen af partnerskab og skaber en dybere forståelse for hinanden. Når begge parter er involveret i beslutningsprocessen, føler de sig værdsat og respekteret. Dette skaber en balance i forholdet, hvor ingen føler sig dominerende eller undertrykt. Ligeværd i beslutningstagning fremmer også en følelse af retfærdighed og gensidig respekt, som er grundlæggende for ethvert forhold.

Nej, man kan ikke være fælles om alle beslutninger

Det er ikke praktisk muligt at være fælles om alle beslutninger, men der skal være plads til at drøfte dem på en ordentlig måde.

Det er vigtigt at anerkende, at hver person har sine egne områder af ekspertise og præferencer. For eksempel kan den ene partner være mere interesseret i og have større viden om økonomiske spørgsmål, mens den anden måske har stærkere præferencer for boligindretning eller børneopdragelse. Ved at respektere hinandens styrker og svagheder kan man skabe en balance, hvor begge parter føler sig hørt og værdsat.

En vigtig del af denne proces er at skabe et trygt rum, hvor begge parter kan udtrykke deres meninger uden frygt for kritik eller afvisning. En strategi kan være at planlægge regelmæssige samtaler om vigtige beslutninger, så ingen føler sig overrumplet eller tvunget til at træffe hurtige beslutninger uden ordentlig overvejelse.

Desuden er det nyttigt at være fleksibel og åben for kompromiser. Ikke alle beslutninger vil være lige vigtige for begge parter, og nogle gange kan det være bedst at lade den, der føler stærkest om en bestemt sag, tage føringen, mens den anden støtter og bidrager efter behov. Ved at gøre dette kan man undgå magtkampe og i stedet fokusere på samarbejde og fælles mål.

Når beslutninger træffes i fællesskab, minimeres risikoen for konflikter, fordi begge parter har haft mulighed for at give deres input. Dette reducerer følelser af frustration og utilfredshed, som ofte kan føre til skænderier. Selv når der er uenighed, kan det at arbejde sammen om en løsning hjælpe med at finde kompromisser, der tilfredsstiller begge parter.

Hvordan arbejder man med at træffe beslutninger sammen i parforholdet?

Gennem strukturerede øvelser og ved at udvikle en forståelse af værdier og mål, kan par lære at navigere beslutningstagning på en måde, der styrker deres forhold og fremmer gensidig respekt og forståelse.

I parterapi, når man arbejder med at træffe fælles beslutninger, kan der være fokus på flere aspekter af processen, fx:

  • Fordeling af roller og ansvar mellem parterne. Dette er også en diskussion om, hvilke beslutningsområder hver person føler sig mest komfortabel med, og hvordan man kan støtte hinanden.
  • Jeres nuværende beslutningsproces. Herunder hvordan I træffer beslutninger i øjeblikket, hvilke metoder fungerer godt, og hvilke kan forbedres.
  • Udforske hvad der er vigtigt for hver partner, og hvordan disse værdier og mål bliver en del af beslutningstagningen. Dette kan omfatte økonomiske prioriteter, karriereambitioner, familieplanlægning og andre livsmål.
  • Hvordan økonomiske faktorer spiller ind i jeres beslutninger. Hvordan håndterer I budgettering, opsparing og større investeringer? Er der enighed om økonomiske prioriteter, eller er der behov for at finde fælles fodslag?
  • Hvad man kan gøre, hvis en partner oplever, at den anden ikke engagerer sig tilstrækkeligt i beslutningsprocessen. Hvordan motiverer hinanden så begge er aktive i processen?

I terapien kan tidligere erfaringer med jeres beslutningsproces også danne grundlag for en drøftelse af, hvordan I gerne i fremtiden vil træffe beslutninger sammen. Ved at reflektere over tidligere succeser og udfordringer, kan I identificere mønstre og udvikle strategier, der kan forbedre jeres samarbejde fremadrettet.

Næste blog handler om at forstå konflikterne i jeres forhold

Tak for at du læste med. Jeg håber, at dette indlæg har givet dig nyttige indsigter i, hvorfor og hvordan det kan styrke dit parforhold at træffe beslutninger sammen.

Følg med i det næste indlæg, hvor vi vil udforske det at forstå konflikterne i jeres forholdet.