Parterapi – Få værktøjer til et stærkere forhold og bedre kommunikation – Del 5: Forstå konflikterne i jeres forhold

Nu er vi kommet femte del af min serie om værktøjer i parterapi og de næste tre blogs handler om at forstå konflikterne i jeres parforhold, hvilke konflikter der kan løses og hvordan det kan styrkes jeres parforhold. Denne blog er skrevet med inspiration fra John Gottmans bog ”7 Gyldne regler fra 2 der lever sammen”, Sue Johnsons bog "The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy" og min praksiserfaring.

Lad os dele konflikter op i to slags

Der er mange måder at anskue konflikter i et parforhold på, men for at gøre det lettere at angribe, deler jeg dem op i to slags: konkrete uenigheder og grundlæggende uenigheder.

Det er vigtigt, at I kender forskellen på konflikterne, så når I har en konflikt, ved I hvilke værktøjer/strategier I kan tage fat i.

At I kender forskellen mellem disse to typer konflikter er centralt, fordi konkrete uenigheder ofte kan løses med praktiske løsninger og kompromiser, mens grundlæggende uenigheder kræver en dybere forståelse og accept af hinandens værdier og livssyn. Denne differentiering hjælper jer med at vælge de bedste strategier til at håndtere og løse konflikter, hvilket styrker jeres forhold og forhindrer unødvendige magtkampe.

Hvad er konkrete uenigheder? (afgrænsede)

Konkrete uenigheder er typiske hverdagsting og kan volde stor irritation i et parforhold. Disse konflikter opstår ofte omkring praktiske, dagligdags opgaver og kan let udvikle sig til magtkampe, hvis de ikke håndteres korrekt. Den gode nyhed er, at disse konflikter kan løses med de rigtige værktøjer, samarbejde og kompromis. Det er vigtigt at huske, at I ikke er modstandere, men samarbejdspartnere.

Eksempler på konkrete uenigheder:

  • Hvem tager skraldet ud
  • Hvem støvsuger
  • Brugt tøj smidt på gulvet i soveværelset

Håndtering af disse konflikter handler om kommunikation, klare aftaler og en fair fordeling af ansvaret.

Hvad er grundlæggende uenigheder? (værdibaserede)

Grundlæggende uenigheder handler om dybere værdier og grundsyn, som hver partner bringer ind i parforholdet. De vil altid være til stede i en eller anden form. Disse konflikter går ofte i baglås og drejer sig om fundamentale forskelle i jeres værdier og holdninger. Det er vigtigt at forstå, at selvom disse konflikter ikke nødvendigvis kan løses, skal I finde måder at leve med dem på og navigere i dem.

Eksempler på grundlæggende uenigheder:

  • Hvor rent og opryddet boligen skal være
  • Håndtering af økonomi
  • Religion
  • Børneopdragelse

Håndtering af disse konflikter kræver forståelse, respekt og accept af hinandens synspunkter. Det handler om at finde fælles fodslag og leve med hinandens finurligheder og forskellene uden at lade dem skade forholdet.

Hvad betyder konflikterne i jeres forhold?

Konflikter er en helt naturlig del af alle forhold, og det er vigtigt at tage sig af dem. Nøglen til god konfliktløsning er at blive bevidst om typen af konflikt, viljen til at indgå kompromis og brugen af de rigtige værktøjer og strategier.

Hvis I ignorerer eller undertrykker konflikterne, kan det skabe distance mellem jer og skade jeres forhold på længere sigt.

Når I adresserer konflikter og finder løsninger sammen, bliver I bedre til at forstå hinandens synspunkter og værdier. Dette kan styrke jeres kontakt og skabe et mere harmonisk forhold, hvilket også bidrager til en dybere forbindelse og gensidig respekt. Selv de konflikter, der ikke kan løses fuldstændigt, kan navigeres med forståelse og accept, hvilket forhindrer dem i at skade forholdet.

Næste blog handler om at løse konflikterne i jeres forholdet

Tak for at du læste med. Jeg håber, at dette indlæg har givet dig nyttige indsigter i at forstå konflikterne i jeres forhold, hvad konflikterne betyder i jeres forhold, og hvorfor det kan styrke jeres parforhold at tage fat i konflikterne.

Følg med i det næste indlæg, hvor vi vil udforske værktøjer og strategier til at løse konflikterne i jeres forhold.