Parterapi – Få værktøjer til et stærkere forhold og bedre kommunikation – Del 6: Løs de problemer der kan løses

Nu er vi kommet til den sjette del af min serie om værktøjer i parterapi, hvor jeg vil dykke ned i, hvordan man kan løse de problemer, der kan løses i jeres parforhold, og hvordan det kan styrke jeres forhold. Denne blog er skrevet med inspiration fra John Gottmans bog "7 gyldne regler for dem der lever sammen", Sue Johnsons bog "The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy" og min egen erfaring.

Start her – Hvilken slags konflikt er dette?

I del 5 skrev jeg, at det er vigtigt at kende forskellen på konflikterne, så I ved, hvilke værktøjer/strategier I kan tage fat i.

At kende forskellen mellem konkrete og grundlæggende uenigheder er centralt, fordi konkrete uenigheder ofte kan løses med praktiske løsninger og kompromiser, mens grundlæggende uenigheder kræver en dybere forståelse og accept af hinandens værdier og livssyn. Hvis du vil have en mere detaljeret forklaring, kan du læse om forskellen i del 5 af denne serie.

Så hvad er planen til at løse konflikten, som kan løses?

Når I står over for en konflikt, der kan løses, er det vigtigt at have en klar og struktureret tilgang. Denne plan kan hjælpe jer med at navigere gennem konflikten effektivt og styrke jeres forhold i processen.

  • Del synspunkter og undersøg din partners synsvinkel
    • Først og fremmest er det vigtigt ikke straks at gå i “løsningsmode”. Brug tid på at forstå hinanden først. Lyt aktivt til din partners følelser og perspektiver uden at afbryde. Spørg ind til deres synspunkter og vis, at du værdsætter deres mening. Dette skaber en atmosfære af respekt og forståelse.
  • Indgå kompromiserne og læg en plan
    • Når I begge har delt jeres synspunkter, er det tid til at finde fælles fodslag. Diskuter mulige løsninger og vær villig til at give og tage. Find et kompromis, som begge parter kan acceptere, og beslut sammen, hvordan I vil tackle problemet. Lav en konkret plan, der beskriver, hvad hver af jer vil gøre.
  • Udfør planen
    • Implementer de aftalte løsninger. Følg planen nøje og støt hinanden i processen. Vær opmærksomme på hinandens indsats og vær positivt opmuntrende. Det er vigtigt at arbejde som et team for at opnå de bedste resultater.
  • Snak om hvordan det går
    • Evaluer løbende og juster planen efter behov. Efterhånden som I følger planen, skal I tage tid til at tale om, hvordan det går. Diskuter, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør, og vær fleksible med at tilpasse jeres tilgang. Denne feedback-loop er afgørende for at sikre, at I begge føler jer hørt og støttet.

Man kan aldrig forvente at følge en plan fuldstændigt, men det handler om at lære strukturen og processen, så I kan øve jer i dette i parterapi. Jo mere I træner denne tilgang, desto bedre bliver I til at håndtere konflikter effektivt og styrke jeres forhold.

Strategier mens I løser konflikten

Når I arbejder på at løse konflikter, er det vigtigt at bruge effektive strategier for at sikre en konstruktiv og respektfuld proces. Her er nogle strategier, der kan hjælpe:

  • Hold dig til dig selv
    • Undgå beskyldninger. Fremfør dine bekymringer klart og høfligt uden at angribe din partner. Brug "jeg"-udsagn for at beskrive dine følelser og behov. For eksempel, i stedet for at sige "Du gør altid...", kan du sige "Jeg føler mig frustreret, når...". Dette mindsker forsvarsreaktioner og åbner op for en mere konstruktiv dialog.
  • Forsøg at forstå din partner
    • Brug spejling og undersøg baggrunden for din partners synspunkter. Læs om spejling i del 2 af denne serie.
    • Vær nysgerrig og stil åbne spørgsmål som "Kan du forklare, hvorfor det er vigtigt for dig?" eller "Hvordan påvirker det dig?". Ved at fokusere på et problem ad gangen undgår I at blande flere emner sammen, hvilket kan skabe forvirring og frustration.
  • Indgå kompromiser og samarbejd
    • Diskuter forskellige løsninger og vær villige til at give og tage. Vær kreativ og læg en plan sammen. For eksempel, hvis I diskuterer, hvem der skal tage opvasken, kan I aftale at skiftes eller dele opgaven på en måde, der fungerer for begge. Juster planen efter behov og vær fleksible, hvis det viser sig, at den første løsning ikke fungerer optimalt.
  • Tag en time out
    • Hvis det bliver svært at blive enige, tag en pause og tænk over tingene. En time out giver jer begge tid til at køle af og reflektere over situationen uden at føle sig pressede. Det er vigtigt at aftale, hvornår I vil genoptage samtalen, så problemet ikke bliver skubbet til side.
  • Husk, at I er sammen om dette
    • I er ikke modstandere, men samarbejdspartnere. Accepter hinandens finurligheder, svagheder og styrker. Støt hinanden gennem processen, selv når det er svært. Dette kræver, at I ser konflikten som en fælles udfordring snarere end en kamp om at få ret.

Ved at følge disse strategier kan I navigere konflikter mere effektivt og styrke jeres forhold gennem samarbejde og gensidig respekt. Dette kræver øvelse og tålmodighed, men over tid vil I blive bedre til at håndtere konflikter på en sund og konstruktiv måde.

Lad ikke tingene hobe sig op

Konflikter er en uundgåelig del af alle forhold, og det er afgørende at tage sig af dem rettidigt. Hvis I ignorerer eller undertrykker konflikterne, kan det skabe distance mellem jer og skade jeres forhold på længere sigt. Når konflikter får lov at hobe sig op, bliver de ofte mere komplekse og sværere at løse. Ved aktivt at arbejde på at løse konflikter styrker I jeres kommunikation og kontakt, hvilket bidrager til en dybere forbindelse og gensidig respekt.

Ikke alle problemer har en nem løsning, men ved at navigere dem med empati og samarbejde, kan I forhindre dem i at overtage forholdet. At tage sig tid til at lytte til hinanden og forstå hinandens synspunkter er nøglen til at opretholde en sund og stærk relation. Vær tålmodige og værdsæt de små skridt mod forbedring, da de bidrager til en vedvarende positiv udvikling i jeres forhold.

Når man i et forhold bliver gode til at håndtere konflikter, kan man diskutere dem i bilen på vej til familie og begge gå ind til festen i godt humør. Denne evne til hurtigt og effektivt at løse konflikter hjælper med at gøre livet nemmere og styrker båndet mellem jer.

Næste blog handler om at komme ud af jeres fastlåste konflikter

Tak fordi du læste med. Jeg håber, at dette indlæg har givet dig nyttige indsigter i, hvorfor det kan styrke dit parforhold at løse konflikter sammen. Følg med i det næste indlæg, hvor vi vil udforske, hvordan I kan komme ud af fastlåste konflikter i jeres forhold.